Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki gelişmelerle ilgili, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştü.

Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, görüşmede liderler, doğudaki çatışmaların giderek tırmandığını ve siviller arasındaki can kayıplarının arttığını kaydederek, çatışmaların bir an önce ve koşulsuz durdurulması çağrısında bulundu, tarafları, Minsk Mutabakatı'nın tüm maddelerini yerine getirmeye çağırdı.

Poroşenko, Merkel ve Hollande, Üçlü Temas Grubu toplantısının gerçekleştirilmesi için herhangi bir ön koşulun olamayacağını ifade etti, dün Minsk'te bir araya gelen Üçlü Temas Grubu'nun her hangi bir sonuca ulaşamamasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi. Poroşenko, Merkel ve Hollande, doğudaki gerginliğin barışçıl yolla çözülmesine ilişkin atılacak adımlar konusunda sıkı koordinasyon içinde olacaklarını yineledi.

Telefon görüşmesinde Poroşenko, Üçlü Temas Grubu görüşmelerinin kesintiye uğramasından dolayı Rusya'nın, Minsk Mutabakatı'nı imzalayan taraf olarak, resmi tepkisini açıklaması gerektiğini ifade etti.

Belarus'un başkenti Minsk'te, dün akşam Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT'in Kiev Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego'nun katıldığı Üçlü Temas Grubu toplantısında, doğudaki giderek artan gerginliğin giderilmesine ilişkin herhangi bir uzlaşma sağlanamamış, taraflar, birbirlerini suçlamıştı.

Son 24 saatte 13 asker yaşamını yitirdi

Öte yandan, doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezinin basın bürosundan yapılan açıklamada, son 24 saatte ayrılıkçılarla çıkan çatışmalarda 13 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği, 20 askerin yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, Debaltsevo'da çatışmaların sürdüğü bildirildi.

AA