Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin imalat PMI’ının geçtiğimiz ay 2 yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez daraldığını ve ABD ekonomisinin beklentilerin altında büyüdüğünü gösteren verilerin ardından düşüşü 4. güne taşıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.3 gerilyerek Tokyo saati ile 09:01’de 139.98 puan oldu. Endeks, Ocak ayında yüzde 1.8 yükselerek 2 aylık kayıplardan toparlandı.

Çin’in resmi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) hafta sonu açıklanan veri ile beklenmedik bir daralma kaydettiği görüldü.  PMI’daki gerileme Asya’nın en büyük ekonomisi Çin’in küresel parasal genişleme dalgası ile birlikte ek teşvik açıklayacağı beklentilerin artırdı. ABD ekonomisi, işletme yatırımlarının azalması, hükümet harcamalarındaki düşüş ve genişleyen ticaret açığının tüketici harcamalarındaki yükselişin bir kısmını alması ile birlikte 4. çeyrekte beklentilerden yavaş bir hızda genişledi. ABD’de tüketici harcamaları, 9 yıla yakın bir sürenin en büyük artışını kaydetmişti.

Melbourne merkezli IG Ltd piyasa stratejistlerinden Evan Lucas, “Çin verisi piyasadaki sert iniş korkularını şiddetlendirecek. Ayrıca yeni ihracatların gerilediği olgusu makro seviyede büyük bir sorun.   Bu durum yavaşlayan küresel ekonomik büyümenin Çin mallarının tüketimine etkisine işaret ediyor” dedi.