Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:49'da güncellendi)

Petrol, bazı yatırımcıların ayı piyasası tahminlerini kapatmak için alım yaptıkları yönündeki söylentilerin ardından, 6 yılın en düşük seviyelerinden yükseliyor. Akaryakıt fiyatları da rafineri grevinin sürmesi ile yükseldi.

Yükselen ABD arzı, petrolün geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 düşüş göstermesine neden olan küresel arz fazlası sorununa katkı yaptı. Üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bırakan Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), Bloomberg anketine katılan petrol şirketleri, üreticiler ve analistlerin verdikleri yanıtlara göre Ocak ayında üretimi artırdı ve Irak rekor seviyede üretim gerçekleştirdi.

Saxo Bank A/S emtia stratejisti Ole Sloth Hansen, “ ABD’de başlayan grevleri petrol fiyatları için ayı piyasası oluşturuyor.  Fakat aynı dinamik etrol ürünleri için boğa piyasası oluşturuyor. Dalgalı marjlar, petrol fiyatlarındaki kısa pozisyonların kapatılması ve fiyatların artması ile tetikleniyor. 

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 89 sent kadar yükselerek New York saati ile 09:30’da  varil başına 49.13 dolara geldi. Kontrat 30 Ocak'ta yüzde 8.3 yükseliş ile Haziran 2012’den bu yana en büyük artışı kaydetti. 

Mart vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.06 dolar kadar veya yüzde 2 yükselerek varil başına 54.05 dolardan alıcı buldu. Kontrat, 30 Ocak’ta 3.86 dolar artış ile 52.99 dolara ulaştı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.75 dolar seviyesinde.

(17:49'da güncellendi)