Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin imalat sanayi göstergelerinin daralma sinyali vermesi ve China Minsheng Banking Corp.’un gerilemesi ile düşüşü dördüncü güne taşıyor. Yuan işlem bandı tabanına yöneldi. Güney Kore vonuda zayıfladı.

Minsheng, şirket başkanı Mao Xiaofeng’nun yetkililer tarafından incelendiğine dair haberlerin çıkmasının ardından Hong Kong’da yüzde 3.6 düştü. China Railway Construction Corp., Meksika’nın hzlı tren projesini iptal etmesinin ardından yüzde 8 kadar geriledi. Hyundai Heavy Industries Co. yüzde 5.3 artış göstererek Koreli gemi üreticilerinin yükselmesine öncülük etti. Von yüzde 0.7 düşüş yaşadı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 düşerek Hong Kong saati ile 14:08’de 959.39’a geriledi. Çin’in resmi imalat sanayi göstergesi 2012’den bu yana ilk kez 50 seviyesinin altına geriledi ve Asya’nın en büyük ekonomisi Çin’in vergi gelirlerinin azalması ile parasal teşvike ihtiyacı olacağı spekülasyonları arttı.

PT Sinarmas Asset Management fon yöneticisi Jeffrosenberg Tan, “Çin ekonomisi, hisse senedi yatırımcıları için bu yıl en büyük riski taşıyor. Açıklanan veri, bunu onaylayan bir nitelikte ve ayrıca Asya’daki diğer gelişen piyasaları hafif etkileyecek” dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 2.1 düşerek kayıplarını beşinci güne taşıdı ve bu yılki düşüşünü yüzde 2.8’e çıkardı. Ayrıca Çin’in özel imalat sanayi göstergesi beklenenden daha düşük geldi.

Piyasa değeri Deutsche Bank AG yada Credit Suisse Group AG’den daha büyük olan Çin bankası Minsheng, 16 Aralık’tan bu yana en düşük kapanışı yapmaya hazırlanıyor. Ülkenin ilk özel sermayeli bankası Cumartesi günü yaptığı açıklamada,  Mao’nun kişisel sebeplerden dolayı istifa ettiğini söyledi. Bu açıklama, yetkililerin Mao’yu inceledikleri üzerine haberlerin çıkmasının ardından yapıldı.