Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin Borsasında işlem görmekte olan kontrat sayısının rekor seviyeye ulaşması ile Londra’da yükselişi ikinci güne taşıyor ve Şanghay’da ise son altı ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda bakır vadelilerindeki açık pozisyon geçtiğimiz hafta yüzde 12 artarak 952,018’e ulaştı ve Kasım ayından bu yana en büyük artışı gösterdi. Buna kıyasla, Londra Metal Borsası’ndaki( LME) açık pozisyon yüzde 2.4 artarak 29 Ocak itibarıyla 315,265’e ulaştı. Şanghay’daki bir kontrat 5 tona denk gelirken, Londra’daki vadeli kontratlar 25 tona eşit.

Hangzhou’daki Yongan Futures Co. analistlerinden Zhang Yu, “Şanghay’da volatil bir bakır piyasası görebiliriz. Yükseliş bekleyen yatırımcılar, fiyatların yeteri kadar gerilediğini düşünmeleri ve ülkenin rezerv alımı yapacağı hakkında çıkan haberler ile cesaretlenmeleri ile bakır alımlarına ağırlık veriyor” dedi.   

Bloomberg ankerine katılan analistlere göre Çin’in Devlet Rezerv Kurumu bu yıl 200,000 ton işlenmiş bakır satın alımı yapabilir.

Üç ay vadeli bakır kontratı LME’de yüzde 0.6 artarak ton başına 5,525 dolara geldi. Nisan vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 3.1 artarak ton başına 40.290 yuandan (6,436 dolar) kapanış yaptı ve Temmuz’dan bu yana en büyük yükselişi göstermiş oldu. Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.4 değerlenerek pound başına 2.505 dolardan alıcı buldu.

Nikel, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin ekonomisinin yavaşladığı işaretleri ile yüzde 1.1 kadar değer kaybetti ve bakır yüzde 0.6 düşüş yaşadı. Bakır, ülkedeki talebin azalacağı yönündeki endişeler ile Ocak ayında yüzde 13 gerileyerek bir yıla 1988’den bu yana en kötü başlangıcı gerçekleştirdi.

LME’de alüminyum ve nikel düştü. Çinko, kalay, kurşun yatay seyretti.