Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2013 yılında gelir eşitsizliği hakkında çıkardığı kitap ile uluslararası en iyi satanlar listesine giren Fransız ekonomist Thomas Piketty, “Avrupa, Japonya’dan ders almalı, para politikası tek başına ekonominin deflasyona girmesini engelleyemez” dedi.

Piketty Tokyo’da verdiği bir röportajda, “Para basmanın yeterli olmadığını görmek alınacak diğer bir ders olabilir. Eğer para basarsanız, hisse senedi piyasası ve gayri menkul fiyatlarında balonlar yaratırsınız. Fakat tüketici fiyat enflasyonu ve büyümenin yükseleceği anlamına gelmeyebilir” dedi.

43 yaşındaki yazar Tokyo’daki bir forumda, Avrupa ekonomisini Japonya ile karşılaştırdı.

Eurostat’ın 30 Ocakta açıkladığı verilere göre, Euro bölgesi tüketici fiyatları endeksi Ocak ayında yüzde 0.6 düştü. Söz konusu veriden bir hafta önce Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi, 1.1 trilyon euro (1.2 trilyon dolar) tutarında tahvil alım programı açıklamıştı.

Japan National Press Club’ta yaptığı konuşmada Piketty, “Avrupa’daki ekonomik büyüme şu anda çok kötü. Bunun sebebinin çok fazla kemer sıkma olduğunu düşünüyorum. Kamu açığını gereğinden hızlı bir şekilde düşürmeye çalıştık. Bu yüzden büyümeyi öldürdük. Japonya’daki deflasyon ile benzer bir problemimiz var” dedi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Ekim ayında hali hazırda rekor seviyede olan mali teşvik programını genişletti ve bu durum BOJ’a maliye bakanlığı tarafından ihraç edilen her yeni tahvili satın alma olanağı verdi. Yen dolar karşısında, Guvernör Haruhiko Kuroda’nın Nisan 2013’te açıkladığı genişleme programından bu yana yüzde 21 geriledi. Genişleme programı bazı ithalatçıların karlarının artmasına ve Topix endeksindeki hisselerin yüzde 39 değer kazanmasına yardımcı oldu.

BOJ’nin genişlemesi ve geçtiğimiz sene Nisan ayında satış vergilerinin artırılması yaşam maliyetinin gelirlerden daha hızlı yükselmesine neden olurken, Japonya ekonomik toparlanmasına olumsuz etki ediyor. Kuroda Ocak ayında Piketty’nin  “21. Yüzyılda Sermaye” adlı kitabını aldığını ve okuyacağını söylemişti.