Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın Başbakanı Alexis Tsipras, eski hükümetinin Avrupa Merkez Bankası’nın(AMB) para musluğunu kesmemesi isteğinde bulunmasının ardından Almanya'nın kemer sıkma politikaları talepleri karşısında yeni müttefik arayışına girdi.

Tsipras pazartesi günü Berlin’in programa dahil olmadığı, Roma, Paris ve Brüksel  ziyaretleri öncesinde Kıbrıs’a gitti. Almanya hükümetinden bir yetkiliye göre, Merkel’in yeni Yunan Başbakanı ile yüz yüze görüşmek istemediği belirtildi.

Cumartesi günü finansal yükümlülüklere sadık kalacaklarını açıklayan Yunan lider, ilk haftaki kararlılığının ardından verdiği hasarı düzeltmeyi amaçlıyor. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in, Yunanistan’ın  şu anki kurtarma paketi dahilinde başka bir bir yardım almayacağını ve Mayıs sonunda kreditörlerle yeni bir anlaşma sağlamak istediklerini açıklamasının ardından tahvil faizleri ve banka hisseleri sert düşmüştü.

Varoufakis, Fransız Maliye Bakanı ile yaptığı görüşme sonrasında, “ Daha fazla kredi istemeyeceğiz. Bu dönem, AMB’nin gerekli olan likit karşılıkları oluşturması için çok iyi bir zaman” dedi.

Euro bölesi yöneticileri, Yunanistan’ın kurtarma paketindeki taleplere bağlı kalmasını isterken, Tsipras borçların silinmesini ve bu şekilde kamu harcamalarını arttırmayı amaçlıyor.

Yunan finans sistemi, Mayıs ayındaki görüşme öncesinde herhangi bir fon talebi edemeyeceğinden dolayı tehlike içinde.

Şu anda, Yunanistan AMB’nin koruması altında çünkü kurtarma paketine uyacağı düşünülüyor. Bu, ülkenin borcu çöp olarak nitelendirilse dahi merkez bankasının yeniden finanse etme operasyonlarında kullanılabileceği anlamına geliyor.