Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Exxon Mobil Corp.’un dördüncü çeyrek karı, gerileyen petrol fiyatları ve üretim nedeniyle büyük düşüş gösterdi. Açıklanan kar, petrol fiyatlarındaki düşüşün geçen sene 3.2 trilyon dolar satış yapan endüstri için masrafları kısmaya itmesine rağmen beklentilerin üzerinde çıktı.

Exxon’un net karı geçen yılki 8.35 milyar dolar veya hisse başına 1.91 dolardan, 6.57 milyar dolara veya hisse başına 1.56 dolara düştü. Analist tahminleri hisse başına ortalama 1.34 dolar yönündeydi.

Dünyanın piyasa değeri açısından en büyük petrol üreticisi Exxon, Chevron Corp., ConocoPhillips ve diğer büyük firmalar, kaya gazı arz fazlasının petrol fiyatlarını düşürmesinin ardından büyük zarar açıkladılar. Zorunlu işten çıkarmalar, sondaj işlemlerinin durması ve 40 milyar dolarlık harcamaların kesilmesi, yatırımcılara temettü ödemelerinin devam etmesi için yeteri kadar nakit paraya sahip olduklarını göstermeye çalışmaları ardından açıklanmıştı.

St. Petersburg, Florida’daki Eagle Asset Management yöneticisi Ed Cowart, "Son yapılanlar, petrol üreticilerinin temettü ödemelerini kesmek istediklerini işaret ediyor. Temettüde kesinti yapmadan önce başkanın ücretini kesebilirler. Bu onlar için çok önemli” dedi.

Petrol üreticileri, sondaj işi yapanlar, ekipman tedarikçileri ve çelik üreticileri, petrol fiyatlarının son 6 ayda yüzde 60 değer kaybetmesinin ardından binlerce iş kesintiye uğradı.