Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi haftanın ilk işlem gününü cuma günkü kapanışa göre 766,97 puanlık yükselişle 89.712,79 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, cuma günkü kapanışa göre yüzde 0,86 değer kazandı, toplam işlem hacmi 2,95 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,37, holding endeksi yüzde 0,34 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 2,76 ile "madencilik" oldu.

Analistler, döviz kurlarında görülen gevşeme ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) faiz indirimi beklentileriyle endeksin bankacılık hisseleri öncülüğünde yükseldiğini kaydediyor.

Döviz kurlarında gevşeme eğilimi devam ederken, petrol fiyatlarındaki sert yükselişin dikkati çektiğini ifade eden analistler, brent türü ham petrolün cuma günü başlattığı yükseliş eğilimini devam ettirerek gün ortasında 55 dolar seviyesi üzerini test ettiğini ve bu yükselişin ivme kazanması durumunda borsada satış baskısına neden olabileceğini aktarıyor.

Yurtiçi piyasaların yarın açıklanacak enflasyon verisine ve TCMB'nin faiz indirimine gidip gitmeyeceğine odaklandığını kaydeden analistler, teknik olarak endekste 90.000 seviyesinin direnç, aşağı yönlü hareketlerde ise 88.500'ün destek konumunda olduğunu ifade ediyor.

AA