Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) İcra Kurulu Üyesi Benoit Coeure, parasal genişleme programı çerçevesindeki tahvil alımlarının piyasada hali hazırda bulunan vade profili ile uyumlu olmasını amaçladıklarını belirtti.

Bugün Budapeşte'de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Coeure "Vade dağılımı, belirli ülke tahvilleri arasında piyasada ödenmeyen borçlara dayalı olacak. Bu durumun yeniden ayarlanma ihtimali pek yok. Bu konuda piyasada olabildiğince az bozulmaya neden olmak istiyoruz" diye konuştu. AMB Başkanı Mario Draghi Ocak'ta 1.1 trilyon euroluk (1.3 trilyon dolar) tahvil alım planı ile ekonomist ve yatırımcıları şaşırtmıştı. Ancak planın nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılar henüz bilinmiyor.

AMB 2 ila 30 yıl vadeli tahvilleri alacağını ve miktarı ülke ekonomilerinin büyüklüğüne göre belirleyeceğini belirtmişti. Banka her ülke tahvilinin ne kadar alınabileceğine ilişkin de bir sınır belirleyecek.

 Coeure politika yapıcıların planın ayrıntılarını belirlemek için 5 Mart'da düzenlenecek bir sonraki toplantıya kadarki süreyi kullanacaklarını ifade etti.Coeure "Mart'taki Yönetim Kurulu'nun hemen ardından tahvil alımına başlayacağız. 

Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny ise planın teknik olarak uygulanması konusunda ilgili komitelerde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.