Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya doları, ülke merkez bankası Glenn Stevens’ın Aralık ayında para birimin dolar karşısında 75 sent seviyesinde olmasını tercih ettiğini söylediğinde 82 ABD senti seviyesindeydi. 8 haftadan az bir süre sonra Stevens bu hedefine ulaşmaya yaklaşıyor.

Avustralya doları, merkez bankasının gösterge faiz oranını yüzde 2.25 ile rekor düşük seviyeye düşürmesinin ardından yüzde 1.8 kadar değer kaybederek 76.66 ABD senti seviyesine geriledi. Avustralya Merkez Bankası faiz indirimi kararı ile bu yıl politikasında genişlemeye giden en az 12 para otoritesine katılmış oldu.

Londra’daki Societe Generale SA stratejistlerinden Kit Juckes, “Avustralya para birimi, çok güçlü bir para birimine uzun bir süre katlanmak zorunda kaldı ve şimdi herkes para birimlerini zayıflatıyor” diye konuştu.

Avustralya, yüz yılda bir görülen kaynak patlamasının sonlanması ve Çin’deki yavaşlama ile mücadele ediyor. Çin Avustralya ihracının üçte birinden fazlasının satın alıyor. Stevens, ekonomiyi daha rekabetçi hale getirebilmek için 2013 yılından bu yana Avustralya dolarını düşürmeye çalışıyordu.

Stevens 12 Aralık’ta verdiği bir röportajda, “Bir yıl önce 85 ABD senti 95’ten iyidir diyebilirdim. Şimdi bir seviye belirmem gerekirse 75 ABD senti 85’ten iyidir derim” ifadelerini kullandı.

Avustralya doları, RBA’nın borçlanma maliyetlerini sabit tutması ve büyümenin teşvik edilmesi için gereken politik istikrar dönemi sinyali vermesi ile 2014 yılının büyük kısmında 85 ile 95 sent arasında seyretti.