Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, petrolün yükselişini dördüncü güne taşıması veunun sonucu enerji hisselerinin bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri düşerken, Avrupa hisse senetleri ve Yunanistan tahvilleri, Yunanistan hükümetinin borçların silinmesi talebinden geri adım atmasının ardından yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:44'te, yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu. Endeksteki enerji hisseleri yüzde 2.2 sıçradı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9'luk bir çıkış gerçekleştirdi. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 148 baz puan düşerek yüzde 9.47'ye indi ve euro dolar karşısında yüzde 0.8 güçlenerek 1.1428'e çıktı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, ilk kez Japonya'nın aynı vadeli tahvillerinin faizinin altına indi. ABD Hazine tahvilleri düşüşünü ikinci güne taşıdı. Petrol yüzde 1.8 tırmandı.

Yunanistan, Euro Bölgesi'nden borçlarının silinmesini istemesine yönelik bir plandan geri adım attı. Avrupa hisse senetleri, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Almanya'nın Yunanistan ile müzakerelerinin mevcut kurtarma fonlaması sona erene kadar sürmesini beklediğini kaydetmesinin ardından, gün içinde yüzde 1'e kadar çıkan kazancının bir kısmını geri verdi. ABD'de bugün açıklanacak olan fabrika siparişleri verisinin Aralık ayında düşüş göstermesi bekleniyor. Petrol, üretimin azalabileceği spekülasyonuna bağlı olarak değer kazandı ve Ağustos ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Milwaukee'de RW baird & Co. şef yatırım startejisti Bruce Bittles, "Petrol fiyatlarının istikrar kazanmakta olduğu gerçeği, küresel ekonominin gerçekten sıkıntıda olduğu görüşünü biraz zayıflatıyor," dedi ve "Piyasalar Ocak ayındaki düşüşün ardından biraz aşırısatım durumunda. Bu da bugünkü yükselişn nedenlerinden biri" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi dün, petroldeki yükselişin enerji hisselerine alım getirmesi sonucu yüzde 1.3 sıçradı ve böylece, Ocak ayındaki yüzde 3.1 düşüşle son bir yılın en kötü aylık performansını gösterdikten sonra toparlandı.

(16:50'de güncellendi)