Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu ekonomik kargaşaya geldiğinde, çok az açıklama, eski Massachusetts Institute of Technology profesörlerinden Rudiger Dornbusch'un sözlerinden daha iyi olabilir.

Dornbusch, "Krizin gelmesi düşündüğünüzden çok daha fazla zaman alır ve ardından, düşündüğünüzden çok daha hızlı gerçekleşir" demişti. Dornbusch, 1990'lardaki Meksika borç krizini işaret ederek, "Sonsuza dek sürdü ve ardından bir gecede oldu" dedi.

İki haftadan az bir süredir görevde olan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Çarşamba akşamı finansal cansuyunu kesmesinin ardından, "Dornbusch Kanunu" gerçeğine uyandı.

AMB Başkanı Mario Draghi, Yunanistan'ın finans sistemine kredileri kısıtlayarak, Tsipras'ı, kreditörlerle anlaşmaya varması ve 240 milyar euroluk (273 milyar dolar) kurtarma paketini getiren beş yıllık harcama kısıntılarını kaldırmaya ilişikin talebinden vaz geçmesi konusunda baskı altına aldı.

Tsipras müzakere için zamanı olduğunu düşünüyor olabilir. Yunanistan Başbakanı'nın niyeti, Mayıs ayı sonunda bir anlaşmaya varmadan önce, bu ay sonuna kadar, yeni bir yardım planı konusunda bir teklif hazırlamaktı.

Dornbusch'un ona söylediği üzere, bu zaman çizelgesi şimdi artık bir kriz durumu dahilinde çok iyimser görünüyor. Gerçekten de, Yunanistan'ın daha fazla kurtarma kredisini kabul etmeyi geri çevirmesi, gelecek ayın başlarında, bir nakit darlığına neden olabilir.

Bu, Tsipras'ı, yakın bir zamanda, seçim kampanyası sırasında reddettiği koşullu yardımları kabul etme ya da eurodan çıkma arasında bir seçim yapmak durumuyla karşı karşıya bırakabilir. Avrupalı liderler halihazırda gelecek hafta Brüksel'de toplanmaya hazırlanıyorlar ve toplantıda gündemin en üst sırasını muhtemelen Yunanistan konusu oluşturacak.

JPMorgan Chase & Co. şef Avrupa ekonomisti David Mackie, müşterileri için kalme aldığı bilgilendirme notunda, "Yeni Yunanistan hükümeti tarafından oluşturulan zaman planı işleyecek gibi görünmüyor" dedi ve "Muhtemelen bundan çok daha önce, bir çözüme ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.