Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da fabrika siparişleri, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin hızlandığına dair sinyallerle birlikte Aralık'ta toparlandı. 

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın bugün Berlin’de açıkladığı verilere göre mevsimsellikten arındırılmış ve enflasyona göre ayarlanmış siparişler Kasım’daki yüzde 2.4’luk düşüşün  ardından Aralık’ta yüzde 4.2 arttı. Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 1.5 artış olacağı yönündeydi. Siparişler bir yıl öncesine göre yüzde 3.4 arttı. 

Almanya merkez bankası Bundesbank'ın geçtiğimiz ayki açıklamasında, ekonominin geçtiğimiz yılın başlarında yaşanan zayıf süreci atlattığı ve petrol fiyatlarındaki düşüşten fayda sağlamaya başladığı belirtilmişti. İhracatta daha rekabetçi bir duruma gelmek amacıyla euroyu zayıflatan Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), Euro Bölgesi ekonomisini desteklemek amacıyla daha fazla teşvikte bulunabileceği düşünülüyor. 

Frankfurt’taki Natixis ekonomisti Johannes Gareis, "Almanya ekonomisinin görünümü hiç de kötü değil. Petrolden düşük kura kadar her türlü ekonomik gelişmeden yararlanabilir” dedi. 

Euro Bölgesi'ndeki siparişlerin yüzde 5.9 artması Almanya'da da fabrika siparişlerinin yükselmesine öncülük ederken, yerel talep yüzde 3.4 arttı. Temel ürünlerde siparişler yüzde 2.8 artarken, yatırım ürünleri siparişleri yüzde  5.7 yükseldi. Tüketim ürünleri siparişleri ise yüzde 0.6 düştü.  

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Yıl sonunda siparişler olumlu yönde gelişti. Göstergelerin açıkça ortaya koyduğu üzere geçen yıl yaşanan durgun dönemin üstesinden geldik” denildi.