Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:46'da güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri istihdam verisinin beklentiyi aşmasının ardından gerilerken, dolar değer kazandı. ABD hisse senetleri veri sonrası tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşsalar da, daha sonra kazancını geri verdi.  ABD gösterge petrolü 4 yılın en iyi haftasındaki kazancını artırdı.

10 yıllık ABD tahvil faizi, 10 baz puan yükselerek New York saati ile 13:33'te yüzde 1.93'e çıktı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 1 yükseldi. Standard & Poor's 500 Endeksi ise yüzde 0.1 geriledi. Endeks, S&P'nin Yunanistan'ın notunu düşürmesi sonrası yüzde 0.5'lik kazancını sildi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, petrol New York'ta yüzde 2.9 değer kazandı. Vadeli altın kontratlar 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de tarım dışı istihdam 257,000 kişi artış gösterirken, Aralık ayı verisi yukarı yönlü revize edilerek 329,000 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 228,000'lik artışa işaret ediyordu. İşsizlik oranı ise daha fazla kişinin işgücüne katılımı ile yüzde 5.6'dan yüzde 5.7'ye yükseldi. Avustralya Merkez Bankası, Salı günü faizi rekor düşük seviyeye indirerek küresel gevşeme dalgasına katıldıktan sonra, bugün ekonomik büyüme ve enflasyon görünümünü düşürdü. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunanistan Merkez Bankası'na, ülke bankalarının acil fonlanma ihtiyaçları için 59.5 milyar euroluk (68 milyar dolar) bir imkan sağlayacak. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, AMB'nin Yunan bankalarını fonlamayı durdurması ve Almanya ile ilk görüşmelerin başarısız olmasının ardından, Pazar günü, borçların hafifletilmesine yönelik bir planı hazırlayacak.

Barclays küresel enflasyona bağlı araştırma müdürü Michael Pond "Bu çok güçlü bir veriye benziyor. Faizler Fed'in artış konusunda desteklenmesi nedeniyle yükseliyor" diye konuştu.

(20:46'da güncellendi)