Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:48'de güncellendi)

Altın, dolardaki yükselişin alternatif varlık talebini azaltması sonucu 1 ayın en düşüğüne yaklaştı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Brüksel'deki topantıdan olumlu sonuç çıkabileceği beklentilerini zayıflatırken, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, hükümeti için "geri dönüş olmadığını" söyledi. Yunanistan'ın anlaşmaya varamaması durumunda, bu ayın sonunda mevcut kurtarma paketinin süresinin dolması ile birlikte, ülkenin fonlamasız kalma riski var.

Dolar, yatırımcının gelişen piyasalardaki volatilite nedeniyle güvenli limanı tercih etmesi ile 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında 10 yılın en yükseğine çıktı. Yatırımcılar, Amerikan ekonomisindeki güçlenmenin Merkez Bankası Fed'in faiz artışının yaklaştığı şeklinde yorumlanması sonucu, ABD para birimini altına tercih etti.

Altın geçtiğimiz iki yılda, ABD'de faizlerin artırılacağına ilişkin beklentilere bağlı olarak doların güç kazanması ve hisse senetlerinin yükselmesi sonucu yüzde 29 değer kaybı yaşayarak, 1998'den bu yana ilk defa iki yıl üst üste geriledi. Yüksek faizler, yalnızca fiyat artışı sayesinde yatırımcısına kar ettiren altının cazibesini azaltıyor.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yerel saatle 10:35'te yüzde 0.9 gerileyerek, ons başına 1,221.50 dolara geldi.

Mart vadeli gümüş yüzde 0.7 gerileyerek ons başına 16.75 dolar oldu.

(19:48'de güncellendi)