Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da ateşkes sağlandığını açıkladı. Putin Ukraynalı mevkidaşı Poroşenko, Almanya Şansölyesi Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollade ile dün Belarus'un başkenti Minsk'te Ukrayna barış görüşmeleri için bir araya gelmişti.

15 Şubat'tan itibaren ateşkesin yürürlüğe gireceğini ifade eden Putin, Minsk Anlaşması'nın uygulanması için bir belgeye imza attıklarını söyledi.

Putin "Ukrayna'nın anayasal reform yapması konusunda anlaşmaya varıldı. Ağır silahların çekilmesi için de bir mutabakat söz konusu. Ukrayna hükümeti ayrılıkçılarla doğrudan görüşmeyi reddetti. Temel konularda anlaşmaya vardık" açıklamalarında bulundu. Poroşenko ağır silahların çekilmesine 17 Şubat'ta başlanacağını belirtti.

Ateşkesin ardından Ruble dolar karşısında değer kazanmaya başlarken, Avrupa hisse senetleri de yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi ateşkes haberi öncesi aşağıda seyretmesinin ardından yönünü yukarı çevirerek, Londra saati ile 09:26'da yüzde 0.50 yükselerek 373.79 puana kadar çıktı. Ruble dolar karşısında anlaşma öncesi yüzde 1.6'ya varan kayıp yaşamasının ardından, yüzde 0.25 yükselerek 65.3351 seviyesine kadar geldi.