Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Rusya ile Ukrayna'nın ateşkes konusunda anlaşmasının ardından, 5 günde ilk kez yükseldi. Ruble ise kayıp ve kazanç arasında bir seyir izliyor.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Londra saati ile 11:19'da 965.68 puana geldi. Endeks son 4 günde Yunanistan'daki gelişmeler nedeniyle yüzde 2.1 gerilemişti. Avrupa Merkez Bankası'nın 1.3 trilyon dolarlık teşvik paketi açıklamasının ardından endeks bu yıl genelinde yüzde 1 yukarıda seyrediyor.

Kopenhag'da bulunan Nordea Bank analisti Anders Svendsen "Ateşkes risk duygusu üzerinde olumlu bir etki yaptı. Ancak yaptırımlar ve petrol fiyatları Rus ekonomisi için en önemli faktörler olmaya devam ediyor. Ruble petrol fiyatlarının bu seviyelerde kalması halinde önümüzdeki aylarda baskı altında olmaya devam edecek" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da ateşkes sağlandığını açıkladı. Putin Ukraynalı mevkidaşı Poroşenko, Almanya Şansölyesi Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollade ile dün Belarus'un başkenti Minsk'te Ukrayna barış görüşmeleri için bir araya gelmişti. Euro Bölgesi hükümetleri Yunanistan’ın kurtarma paketinin geleceği ile ilgili zor kararları gelecek haftaya bıraktılar. Yunan hükümetinin ekonomik sıkıntının nedeni olarak gördüğü yardım programı ile ilgili görüşmeler, görüş ayrılıklarını ortadan kaldırmada başarısız oldu.