Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD'nin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ev sahipliğinde Üçlü Temas Grubu'nun, Ukrayna krizinin çözümü konusunda anlaşmaya varmış olmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Earnest yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu anlaşmanın Ukrayna'daki çatışmaların barışçıl bir yolla çözülmesi ve geçen yıl Eylül ayında imzalanan Minsk Mutabakatı çerçevesinde Ukrayna'nın egemenliğinin tekrar tesis edilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.

Özellikle Almanya Şansölyesi Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın anlaşmanın imzalanmasında sarf ettikleri çabayı takdir ettiklerini bildiren Earnest, açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

"Tüm tarafları bugün imzalanmış olan anlaşmaya ve Eylül ayında imzalanmış olan Minsk Mutabakatı'na sadık kalmaya davet ediyoruz. Tüm taraflar bu anlaşma çerçevesinde verdikleri vaatleri ivedilikle ve somut adımlarla yerine getirmelidir. Ateşkes sağlanmalı ve ateşkese sadık kalınmalıdır. Ağır silahlar çatışma bölgelerinden çekilmeli ve Rusya bölücü gruplara desteğini kesmekle birlikte Doğu Ukrayna'dan askerlerini ve mühimmatlarını çekmelidir."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün gece Belarus'un Başkenti Minsk'te bir araya gelmiş, AGİT'in gözleminde varılan anlaşmaya göre, 15 Şubat'taki ateşkesin yanı sıra bölgedeki ağır silahlar bugünkü konumundan 19 Eylül 2014'teki Minsk Mutabakatı'nda varılan çizgiye geri çekilmesi konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Anlaşmaya göre silahların geri çekilmesi 17 Şubat'ta başlayacak ve iki haftalık sürede tamamlanacak. Buna karşın, Ukrayna yönetimi doğudaki bölgelere uyguladığı kısıtlamaları kaldıracak ve böylece bu bölgelerde normalleşme sürecinin başlaması sağlanacak.

AA