Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, Ukrayna'nın ateşkes anlaşmasının iyimserliğin artırması ile yükselirken, Cisco Systems Inc. ve Expedia Inc. ralli yaptı. Nasdaq Bileşik Endeksi ABD hisselerindeki artış ile 15 yıla yakın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Cisco Systems Inc., kar ve satışlarının beklentileri aşması ile yüzde 9.4 prim yaptı. Expedia Inc., Orbitz Worldwide Inc.'i satın alamaya karar vermesinin ardından yüzde 15 değerlendi. TripAdvisor Inc. yüzde 23 yükseldi. American Express Co.  yüzde 6.4 geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1 yükselerek, New York saati ile 16:00’da 2.088,48 puan ile günü tamamladı. Endeks 29 Aralık'ta ulaştığı rekor seviyenin yalnızca 3 puan uzağında bulunuyor. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.2 artış göstererek 4,857.61 puan ile Mart 2000'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ABD piyasalarında yaklaşık 7.2 milyar hisse senedi işlem gördü ve işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 4.8 yukarısında seyretti.

Hisse senetleri 2015'te ilk kez rekor seviyelere yaklaşırken, artışta 17 yılın en yüksek istihdam artışı ve Yunanistan ile kreditörler arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre Aralık'taki yüzde 0.9'luk düşüşün ardından Ocak'ta aylık bazda yüzde 0.8 gerileme yaşandı. ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta beklentinin üzerinde bir artış gösterirken, ülkedeki iş gücü piyasası gelişimi ile tutarlı bir görünüm sergiledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da ateşkes sağlandığını açıkladı. Putin Ukraynalı mevkidaşı Poroşenko, Almanya Şansölyesi Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollade ile dün Belarus'un başkenti Minsk'te Ukrayna barış görüşmeleri için bir araya gelmişti.

Boston'da bulunan Pioneer Investment Management fon yöneticilerinden John Carey, "ABD ekonomisine yönelik genel bir iyimserlik hakim ve bazı uluslararası önemli sorunların pozitif trendi henüz etkilemeyeceği yönünde biraz rahatlama var. İnsanlar bardağın dolu tarafına bakıyor" dedi.