Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası 4. çeyrekte yıllık bazda yüzde 1.4 büyüdü. Ekonomist beklentileri büyümenin yüzde 1 geleceği yönündeydi.

Almanya ekonomisi geçtiğimiz yılın sonunda hız kazandı. Almanya’nın gayrisafi yurtiçi hasılası dördüncü çeyrekte yüzde 0.7 yükseldi. Bir önceki çeyrek dönemde yüzde 0.1’lik bir büyüme kaydedilmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 0.3’lük bir büyüme bekliyordu.

Amsterdam’daki ABN Amro Bank NV finans piyasaları araştırma müdürü Nick Kounis, “Daha ikna edici bir toparlanmaya yönelik işaretler görmeye başladık” dedi.

Almanya ekonomisi geçen yıl yüzde 1,6 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, ülkenin 2014 yılı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı, yüzde 1'lik beklentinin üzerine çıkarak yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşti. Büyüme, 2014 yılının son çeyreğinde ise bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,7 arttı. Beklentiler ülke ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 büyümesi yönündeydi.

Avrupa'nın lokomotif ülkesi olarak görülen Almanya, geçen yılın ilk çeyreğine yüzde 0,8'lik büyümeyla başladı. Almanya ekonomisi, 2014'ün ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 daralırken, 3. çeyrekte yüzde 0,1 büyüme gerçekleştirdi. Ülkede ekonomik durum, yıl sonuna doğru dengelendi. Böylece Almanya ekonomisi, 2014 yılında yüzde 1,6'lık büyüme elde etti.

Ülke ekonomisinin çeyreklik bazdaki büyümesine ağırlıklı olarak iç talep katkı yaptı. Bu dönemde, özellikle hanehalkının nihai tüketimlerinde yükseliş gözlendi. Ayrıca, mal ve hizmet ihracatı da önemli ölçüde artarken, ithalat da benzer oranda yükseldi.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde, ekonomik büyüme yaz mevsiminden bu yana kademeli olarak yükseldi. Büyüme yıllık bazda ikinci çeyrekte yüzde 1 ve 3. çeyrekte ise yüzde 1,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Öte yandan, Alman hükumeti özellikle jeopolitik gelişmelerin ülke ekonomisinde baskı oluşturduğu gerekçesiyle 2014 yılı için belirlediği büyüme tahmini yüzde 1,8'den yüzde 1,2'ye çekmişti. Alman hükumeti, 2015 yılı için de daha önce yüzde 2 olarak belirlediği büyüme tahminini yüzde 1,3'e indirmişti.

GSYH verisine ilişkin daha detaylı sonuçlar 24 Şubat 2015'te yayımlanacak.