Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Japonya Merkez Bankası (BOJ), ekonominin güçlendiğine yönelik işaretler ve yenin aşırı gerilediğine dair bir endişenin ortaya çıkmasına rağmen bu yılın ilerleyen zamanlarında teşvikleri artırabilir.

BOJ’un gerçekleştirdiği görüşmeler ile ilgili bilgi sahibi kişilerin Bloomberg News’a yaptığı açıklamalara göre BOJ içerisindeki bazı yetkililerin son görüşleri, enflasyonu canlandırmak için yapılacak bir ek parasal genişlemenin şu an için zarar verici bir adım olabileceği yönünde seyrediyor. Politika yapıcılara göre parasal genişlemeye gidilmesini yende düşüşleri tetikleyerek Tüketici Güvenine zarar verebilir.

Japonya’nın para birimi yen dolar karşısında, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın teşvikleri artırdığı 31 Ekim’den bu yana yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti.

Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin 7’sine göre yenin zayıf seyri parasal genişlemenin genişletilmesinin önünde engel oluşturuyor.

Barclays Plc ekonomistlerinden Kyohei Morita, “Japonya hükümeti yenin daha fazla gerilemesine izin vermeme yönündeki duruşunu güçlendiriyor ve Nisan ayında yapılacak genel seçimler öncesinde düşük petrol fiyatlarının sağladığı faydaları yaymak istiyor. BOJ’un 2015 mali yılında fiyat hedefine ulaşması adına duruşunu yumuşatması kaçınılmaz” dedi.