Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in gayrimenkul piyasasındaki toparlanma, yeni konut fiyatlarının geçtiğimiz ay hükümet tarafından takip edilen 70 şehrin sadece ikisinde yükselmesi ile kırılgan seyri sürdürüyor. Konut fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre en büyük düşüşü kaydetti.

Konut fiyatları, geçtiğimiz ay 64 şehirde geriledi. Aralık ayında bu sayı 65 idi. 4 şehirdeki fiyatlarda ise değişiklik görülmedi. Bloomberg İstihbaratı baş Asya ekonomisti Tom Orlik’e göre ortalama fiyatlar bir önceki yıla göre yüzde 5.1 gerileyerek tarihindeki en büyük düşüşü gösterdi.

Ülkenin 2012’den bu yana ilk kez Kasım ayında faiz indirimine gitmesi ve emlak sınırlandırılmalarının kaldırılması, geçtiğimiz yıl ekonomik genişlemede olumsuz etki yaratan emlak sektörünü canlandırmada henüz başarılı olamadı. Centaline Group tarafından takip edilen 40 şehirde yeni konut satışları, inşaat şirketlerinin emlak piyasası için geleneksel olarak zayıf geçen sezonda proje tekliflerini yavaşlatmaları ile Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 31 geriledi.

Hong Kong’daki Credit Suisse Group AG gayrimenkul analistlerinden Jinsong Du, “Daha destekleyici olan konut politikalarının emlak sektörünü gerçek anlamıyla canlandırıp canlandırmayacağı büyük bir soru işareti barındırıyor” dedi.