Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan bankaları, konuya yakın 3 kaynaktan alınan bilgilere göre kredi çıkışının hızlanması ile birlikte, Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras'ı ek acil durum sermayesi arama konusunda sıkıştırıyor. 

İsmini açıklamayan kaynaklar, Yunanistan ve Euro Bölgesi kreditörleri arasndaki kurtarma planı görüşmelerinin dün akşam sonuçsuz kalmasının ardından depozito çıkışının arttığını belirtti. Yunan bankaları hali hazırdaki acil durum fonlarını bitirmeye yaklaşırken, Stournaras yarın Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu'ndaki mevkidaşları ile bir araya gelecek.

Fon bulmak için yatırımcılardan yardım alamayan bankalar, ülkenin Euro Bölgesi'ndeki geleceği noktasındaki belirsizliğin sürdüğü ve para çıkışının önlenmesi için sermaye kontrollerinin gündeme geldiği bir ortamda mevduat sıkıntısı yaşıyor. Bankalar AMB'nin onayını gerektiren ve Yunanistan MB tarafından sağlanan Acil Durum Likidite Yardımı (ELA) ile ayakta turmaya çalışıyor. Şu anda 65 milyar euro bulunan ELA havuzu, likidite sıkıntısını gidermek için geçici bir tedbir olarak bankalara sağlanıyor.

Yunanistan MB sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı. Yunan gazetesi Kathmierini geçen haftaki haberinde Ocak ayı ve Şubat başındaki depozito çıkışının 15 milyar euroyu bulduğunu aktarmıştı.