Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin merkez bankalarında faiz oranlarını belirlemek için birden fazla ürünün fiyatı etkili oluyor. Ancak Rusya'da gittikçe tek bir ürünün fiyatı etkili olmaya başlıyor. O ürün de petrolden başka bir şey değil.

Ülke ekonomisinin en önemli unsuru olan enerji ihracatları artık para politikasını da belirliyor olabilir. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina petrolün fiyatını günde birkaç kez kontrol ettiğini ifade ediyor. Geçen yıl petrol fiyatında yaşanan yüzde 46'lık düşüş Rusya'nın 2017 itibariyle fiyat artışlarını yüzde 4'e indirmenin hedeflendiği enflasyon stratejisini de uygulamasını zorlaştırıyor. 

Nabiullina, petroldeki düşüşün rublenin hızla değer kaybetmesine yol açmasının ardından, faizleri yüzde 10.5'ten bir gecede yüzde 17'ye çıkarmasından 6 hafta geçtikten sonra  geçen ay faiz indirimine giderek herkesi şaşırtmıştı. Faizler yüzde 15'e indirilse de, enflasyon artıyordu be rubledeki düşüş sürüyordu. Ancak tek fark petrol fiyatlarının bir nebze yukarı yönlü hareket etmesiydi.

Londra'da bulunan Capital Economics Gelişen Piyasalar Başekonomisti Neil Shearing ''Petrol fiyatlarındaki hareket, merkez bankasının faizleri acil durum seviyelerinden ne kadar aşağı çekebileceğini belirlemeye devam edecek'' ifadelerini kullandı.