Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in son toplantı tutanakları, Başkan Janet Yellen’in kur savaşlarına katılıp katılmadığı konusunda döviz kuru traderlarının akıllarında soru işaretleri yarattı.

Fed’in Çarşamba günü yayımlanan ve sürpriz bir şekilde güvencin tutum sergileyen tutanaklarında politika yapıcılar doların yükselen değerini ihracatlar için “sürekli bir engel kaynağı” olarak değerlendirdiler. Dolar majör para birimlerinin çoğu karşısında geriledi.

Avrupa’dan Avustralya’ya merkez bankası yetkilileri, bu yıl aldıkları kararlar ile faiz oranlarındaki indirime gittiler ve bu durum ABD’yi borçlanma maliyetlerini 2015 yılında artırması beklenen tek gelişmiş ülke haline getirdi. Bunun bir sonucu olarak dolar 10 yıldan uzun bir sürenin en güçlü seviyesine ulaştı. Dolardaki yükseliş, milyarder Warren Buffett ve Goldman Sachs Group Inc. Başkanı Gary Cohn’u Fed’in ABD ekonomisine zarar vermeden faizleri artırıp artıramayacağını sorgulamaya teşvik etti.

New York’taki OppenheimerFunds Inc. stratejistlerinden Alessio de Longis, “Fed, dolarda süren boğa piyasasının kontrolden çıkma riskine yönelik heyecanı düşürmek için çok zekice bir yol izliyor. Fed’in faiz artırım politikasına geçişin daha kademeli olacağını sağlama almak için yapmaya çalıştığı şey dolardaki yükseliş iddialarını yavaşlatmak” dedi.

Doların euro, yen, sterlin ve diğer 7 önemli para birimi karşısındaki performansının göstergesi olan Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Fed’in 27-28 Ocak toplantı tutanaklarını yayımlamasının ardından yükselişleri sildi.