Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı (BOJ) Haruhiko Kuroda ile daha önce bir araştırma üzerinde çalışmış olan profesör Masahiro Kawai, “Yenin zayıflayacağına ilişkin endişeler BOJ’u gerektiğinde parasal genişlemeye gitmekten alı koymamalı” dedi.

Kawai Perşembe günü Tokyo’da verdiği bir röportajda, “Yenin daha da gerileyeceğinden şüphem yok. Ancak bu probleme yok açmayacaktır. Çünkü şirketler ve hane halkları, oran ekonomik temelleri yansıttığı sürece uyum sağlayacaktır” dedi. Yenin mevcut seviyesinin ekonomi için fayda sağlayıcı olduğunu belirten Kawai, dolar karşısında 120 seviyesinin altına düşebileceği tahmininde bulundu.

BOJ’un 10 özel sektör danışmanlarından biri olan Kawai, JPMorgan Chase & Co. ve SMBC Nikko Securities Inc. tarafından merkez bankasının yönetim kurulunda Haziran ayında açılacak bir koltuk için potansiyel bir seçim olarak görülüyor. Politika yapıcılar, yenin geçtiğimiz iki yıl içinde yüzde 20’den fazla gerilemesinin küçük ölçekli şirketler ve Japonya’daki bölgesel ekonomiler için olumsuz etki yarattığı endişesi taşıyorlar.

67 yaşındaki Kawai, “BOJ, ek teşvikin gerekli olup olmadığına karar vermek için ekonomik koşulları ve fiyat koşullarını değerlendirmeli. BOJ, yenin zayıflayacağı korkusu ile ek teşvikten kaçınmamalı” dedi