Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin danışmanlarından Etsuro Honda, yenin “rahat” bir seviyeye gerilediğini ve ekonomideki toparlanma görünümü dikkate alındığında Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) teşviki genişletmeyi şimdilik erteleyebileceğini söyledi.

Honda verdiği bir röportajda, “31 Ekim’de alınan parasal teşviki artırma kararının ekonomiye etki etmesi 6 ile 8 ay kadar zaman alacaktır. Dolayısıyla BOJ etkiyi değerlendirmek için en az Haziran’a kadar bekleyebilir” dedi.

Honda’nın değerlendirmeleri, Japonya hükümetinin yenin şimdilik yeterince gerilediği yönünde verdiği sinyalleri vurguluyor. Japon yetkililer, küçük ölçekli şirketlere olumsuz etki eden yüksek maliyetler karşısında ihracatı desteklemeye çalışıyorlar. İktidar partisinin mensubu bazı kanun yapıcılar, yende görülebilecek daha derin bir gerilemenin ülke ekonomisinin bölgesel bölümlerine zarar verebileceği ile ilgili endişelerini dile getirdiler. Japonya’da Nisan ayında yerel seçimler yapılacak.

Honda, “Yenin dolar karşısında 117 ve 120 yen arasındaki seviyeleri Japonya ekonomisi için rahat seviyelerdir. Zayıf yen, yüksek şirket karlarının ücret artışlarına yansıması ile tüketici harcamalarını eninde sonunda destekleyecektir” ifadelerini kullandı.

Yen dolar karşısında Pazartesi günü Tokyo saati ile 11:03’te 119.09 yenden işlem gördü ve geçtiğimiz ay 116.66 ile 120.48 seviyeleri arasında seyretti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yenin bu yılın sonunda dolar karşısında 125 yen seviyesine geleceği tahmininde bulunuyor.