Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:33'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, sağlık şirketlerindeki yükseliş ile dalgalı seyrederken, ham petrol fiyatları yeniden varil başına 50 doların altına indi. Dolar değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra, New York saati ile 14:01'de, yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükselirken, 10 yıllık ABD tahvil faizi 4 baz puanlık düşüşle yüzde 2.07 oldu. Dolar, Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen'ın yarın Kongre'de yapacağı konuşma öncesi, gelişen piyasa kurları karşısında değer kazandı. ABD gösterge petrolü, Financial Times'ın OPEC'in fiyatlardaki düşüşü görüşmek için toplanabileceğini aktarması sonrası kayıpları azaltmasının ardından yeniden varil başına 49.53 dolar oldu.

Atina hükümeti, Pazartesi gününün sonuna dek, 20 Şubat'ta sonuçlanan görüşmelerin ardından, kurtarma fonlarının dört ay uzatılması karşılığı bir politikalar listesi sunmak zorunda. Moody's, S&P'nin ardından, Ukrayna'daki anlaşmazlığı ve düşen petrol fiyatlarını işaret ederek, Rusya'nın kredi notunu "çöp" seviyesine indirdi. Almanya'da iş dünyası güven endeks, Şubat ayında beklenenin altında kalmasına rağmen, Ocak ayına göre yükseldi ve böylelikle dördüncü ay üst üste yukarı yönde hareket etmiş oldu. ABD'de bugün açıklanacak olan Ocak ayı ikinci el konut satışları verisinin, ekonomistlerin tahminlerine göre, düşüş göstermesi bekleniyor. 

Zürih'te Vontobel Asset Management hisse senedi ve emtia strateji müdürü Andreas Nigg, "Endeksler tüm zamanların en yüksek seviyelerinde, Nasdaq 5,000 puana yakın ve merkez bankası likiditesinin neredeyse tüm dünyada bol olduğu bir dönemdeyiz," dedi ve "Boğa piyasasının sonunu görmek zor. Yunanistan konusunda anlaşma haberleri olumlu" şeklinde görüş bildirdi.

Dublin'de Cantor Fitzgerald LP sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Owen Callan, "Piyasalar risk beklentisi açısından oumlu bir reaksiyon gösterdi ve çevre Avrupa ülkelerinin, Yunanistan anlaşmasından dolayı, oldukça iyi seyrettiğini görüyoruz," dedi ve "Yunanistan için anlaşmaya varılması, orta vadede risk halen sürse de, büyük çaplı bir kısa vadeli olay riskini ortadan kaldırdı" yorumunda bulundu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri Con Williams ve Sam Tuck, bugünkü bilgilendirme notunda, "Yunanistan'ın borç müzakereleri önümüzdeki aylarda devam edecek gibi görünüyor, zira kurtarma programının dört ay uzatılması yalnızca küçük bir soluklanma penceresi sağlıyor," dedi ve "Rusya ve Ukrayna arasında süregelen jeopolitik anlaşmazlık ve Orta Doğu'daki çatışmalar, siyasi tartışmaların sürmesine neden olacak çok sayıda sorun olduğunu anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

(21:33'te güncellendi)