Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, dünya genelinde merkez bankacılarının “Kur Savaşı” olarak adlandırılan bir iş ile meşgul olduklarına yönelik fikri reddetti

Yellen Salı günü Kongre’de yaptığı konuşmada, “Para politikası fiyat istikrarı ve maksimum istihdam gibi yurtiçi hedeflere odaklı. Bu, yurtiçi bir aracın yurtiçi bir amaç için çok geçerli bir kullanımıdır. Bu aracın kullanılması döviz kurlarında yansımalar yaratabilir. Ancak ben bunun Döviz manipülasyonu olarak adlandırılmasının ve döviz piyasalarındaki müdahaleler ile aynı sepete konulmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Döviz piyasalarındaki müdahaleler genel olarak rekabetçi alanı bir ülkenin avantajına yönelik değiştirmeye eğilimlidir” dedi.

Avrupa ve Avustralya’dan merkez bankacılarının sırayla faiz indirimlerine gitmesi, ülkelerin ekonomik büyümeyi desteklemekten ziyade ticarette birbirlerine üstünlük sağlama ve adil olmayan bir avantaj elde etme arayışını girdikleri endişelerini artırdı. Yellen, politika yapıcıların manipülasyona karşı tetikte olmaları ve hedeflenen politikalar için gerekli araçları elde tutmaları gerektiğini söyledi.

Yellen, “Rekabetçi alanı değiştirmek ve bir ülkeye uluslararası ticarette avantaj sağlamak için gerçekleştirilen para birimi manipülasyonu uygunsuzdur ve üzerine gidilmesi gerekir. Bununla beraber, ekonomik büyümeler ve sermaye akışlarındaki farklılıklar dahil olmak üzere para birimlerinin değerini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır” diye konuştu.