Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(17:07'de güncellendi)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz konusunda yanlış yaptığını söyledi.

TCMB'nin dün gerçekleştirdiği 25 baz puanlık faiz indirime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan "''Bizim Merkez Bankasının bağımsızlığına bir sözümüz yok, ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüğümüz, eksik gördüğümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz. Burada bir kez daha ifade ediyorum, yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bir de bunu söyle.''" diye konuştu.

Erdoğan "Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor. Mevcut faiz oranları Türkiye'nin ekonomideki gerçeğine uygun değildir. Güya riskleri azaltmak için uyguladıkları faiz politikasının kendisi bir risk haline dönüşmüştür. Bunu bilmeleri lazım. Esnafımızın, üreticimizin hakkını korumak benim en başta gelen görevimdir. Bu konunu takipçisi olmaya ve ikazlarımızı yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Erdoğan "Dün Merkez Bankası lütfetti. Politika faizinde ve faiz koridorunda çeyrek puanlık bir indirim yaptı. Yıl boyunca yapılan indirimleri topluyorsunuz 2,5 puan ediyor. Halbuki geçtiğimiz yıl ocak ayında bir kalemde 5,5 puanlık artış yapılmıştı. Hala ocak ayındaki artışın yarısı kadar dahi indirim yapılmış değil. Faiz artırımına konu, bu şartlar ortadan kalktı ama artan faiz hala yerinde duruyor. Böyle şey olur mu? " açıklamalarında bulundu.

Erdoğan sözlerini "Merkez Bankası'nın başkanı iyidir hoştur, ben bunlara bakmam benim için kişi yaptıklarıyla hoştur. Acaba bir yerler mi bunları nüfuz altına aldı diye soru işareti koyarız" şeklinde sürdürdü.

Faiz ne kadar düşerse istihdamın ve yatırımın o kadar artacağını belirten Erdoğan, TCMB'nin istikrar için üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

Açıklamaların ardından Dolar/TL 2.4913 seviyesine kadar çıkmasının ardından 17:06 itibariyle yüzde 1 yükselişle 2.4807 oldu. BIST 100 Endeksi ise kazancını azaltarak 87,400 puan seviyelerinden 87 binin altına indi. Endeks aynı dakikalarda 86,690 seviyelerinde.

AA

(17:07'de güncellendi)