Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BHP Billiton Ltd. ve Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens’a göre, Çin ekonomisi yumuşak bir iniş yapmaya hazırlanıyor.

Avustralya,  Çin’e en çok bağımlı gelişmiş ülke ekonomisi olma özelliği taşıyor ve dünyanın en büyük ticaret ülkesi Çin’deki gelgitlere büyük uyum gösteriyor. Çin’in büyümesi yavaşlarken, Avustralyalı ihracatçılar ve politika yapıcılar kırsal Çin şehirlerinden göçün genişlemede sert bir düşüşü engelleyeceği tahmininde bulunuyor.

Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP, 2015’te Çin’in çelik talebinde ılımlı bir toparlanma olmasını bekliyor. Avustralya Merkez Bankası Başkanı Stevens dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümenin etkileyici olduğunu ifade ediyor. Bazı yatırımcılar ise kuzeydoğudaki Hedland Limanı’ndan yapılan demir cevheri sevkiyatlarının rekora yakın seviyede istikrarlaşmasından memnun olduklarını dile getiriyorlar.

Sydney’de bulunan Avustralya-Çin İlişkileri Enstitüsü ekonomi profesörü ve yardımcı direktörü James Laurenceson, “Avustralya verileri, Çin ekonomisinin 2015’te güçlü seyri korumaya ilerlediğini gösteriyor. Kaynaklar, tarım ve hizmetler gibi tüm rakamlara baktığımda, somut işaretler görüyorum” dedi