Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Konu ile ilgili bilgi sahibi iki kişinin verdiği bilgilere göre Ukrayna, Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkelerinden, teklif edilen 17.5 milyar dolarlık kurtarma kredisi için desteği kaybetme riski ile karşı karşıya. Ülkede tansiyon yükselirse Eski Sovyet cumhuriyeti IMF yardımını kaybedebilir.

4 yıllık yeni kredi programı IMF’in yönetim kurulundan onay gelmesini bekliyor. IMF’in yönetim kurulu kurumun 188 üye ülkesini temsil ediyor.

Kurulun onayını almanın, Rusya yanlısı ayrılıkçıların ilerlemeyi sürdürmesi ve stratejik bir liman şehri olan Mariupol’u ele geçirmesi gibi bir durumda zorlaşacağı belirtiliyor. Konu ile ilgili bilgi veren kişiler konunun gizli olması nedeniyle isimlerinin açıklanmamasını istediler.

Bununla birlikte IMF ülke temsilcilerinin, Rusya ile Ukrayna arasında ülkenin çoğunluğu olumsuz etkileyen açık bir çatışmanın patlak vermesi durumunda desteklerini sürdürme ihtimallerinin düşük olduğu ifade ediliyor.

IMF’in Ukrayna fonlarına yönelik şüphe, Ukrayna müttefikleri ABD ve Avrupa Birliği’nin kendi fonlarını güçlendirmeleri yönünde baskı oluşturabilir. Ukrayna’nın fondan yoksun kalması, ülke ekonomisini Rus ekonomik baskısına ve ayrılıkçıların genişlemesine karşı korunmasız hale getirebilir.