Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in gösterge para piyasası oranı, ülke merkez bankasının beklenmedik şekilde açık piyasa işlemlerini finansal sisteme nakit aktarmak için kullanması ile bir ayın en büyük düşüşünü gösterdi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), 38 milyar yuan (6.1 milyar dolar) tutarında yüzde 4.1 faizle 14 günlük ters repo ihalesi gerçekleştirdiği açıklamasında bulundu. Citic Securities Co. ve Guosen Securities Co. gibi aracılık şirketleri ters repoların Perşembe günü mevcut hale getirilmesinin düşük bir ihtimal olduğu açıklamasında bulundu.

Söz konusu ihalesi penceresi bir hafta süren Lunar Yeni Yıl tatilinin ardından ilk olma özelliği taşıyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre, enjekte edilen likidite miktarı vadesi gelen anlaşmaların çektiği 180 milyar yuandan daha düşük seviyede gerçekleşti.

Şanghay’daki China Merchants Bank Co. analistlerinden Liu Dongliang, “Bankalar arası likidite Çarşamba günü beklenen kadar gevşek değildi. Dolayısıyla PBOC, vadesi gelen kontratların miktarındaki büyüklük dikkate alındığında destek sağlamaya çalışıyor olabilir. PBOC ters repoya gelecek hafta da devam edebilir.

Ulusal Bankalar arası Fonlama Merkezi’nin verilerinden derlenen bilgilere göre bankacılık sistemindeki likiditenin göstergesi olan 7 günlük repo oranı  14 baz puan veya 0.14 yüzde puan düşerek Şanghay saati ile 11:06’da yüzde 4.59‘a indi. Söz konusu gerileme 23 Ocak’tan bu yana en büyük düşüş olarak kaydedildi. Oran, 16 Şubat’ta yüzde 4.87 ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı