Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye ile Güney Kore arasında, 2013 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında hizmetler sektörü ve yatırımlara ilişkin anlaşma imzalandı.

Resmi ziyaret için Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Lotte Hotel'deki imza töreninde yaptığı konuşmada, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini söyledi.

Zeybekci, Türkiye ve Güney Kore'nin toplamda 2,3 trilyon dolarlık bir milli geliri temsil ettiklerini dile getirdi.

Hizmetler ve yatırım konusunda Güney Kore ile anlaşma imzalamalarının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Zeybekci, "Babalarımızın kurmuş olduğu dostluk ve kardeşliğin üzerine oğullarına düşen şey ticari ortaklık kurmaktır. Bunun da çok doğru bir zamana denk geldiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Güney Kore'nin, iki ülke arasında imzalanan STA'yı çok hızlı bir şekilde devreye aldığına dikkati çeken Zeybekci, bugün gelinen noktada serbest ticaret anlaşmasının hizmetler ve yatırımları kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtti.

"Full STA görüşmelerine hazırız"

Anlaşmaların iki ülke şirketlerinin bir araya gelerek ortaklıklar kurmalarına, her iki ülkede karşılıklı yatırımların yanı sıra Türkiye'nin civarındaki üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalarına vesile olacağına işaret eden Zeybekci, "İmzaladığımız anlaşma ile iki ülke arasındaki ticarette oldukça serbest bir noktaya geldik ama ben full serbestliğe de bir an önce geçeceğimize inanıyorum. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak Kore ile full serbest ticaret anlaşmasına geçmeye ve bununla ilgili görüşmelere başlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Geçen yıl itibarıyla iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 8 milyar dolar civarında olduğunu ve bunun 2 yıl içinde 10 milyar doları aşmasını gerçekleştirilebilir bir hedef olarak gördüğünü dile getiren Zeybekci, özellikle yatırımlar konusundaki anlaşma ile daha fazla sayıda Güney Koreli şirketin Türkiye'de yatırım yapacağına inandığını söyledi.

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Sang-Jick Yoon da ülkeler arasındaki tarihten gelen dostluğa dikkati çekerek, Türkiye'nin, zor zamanlarında Güney Kore'nin yanında olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın, Türkiye'nin Güney Asya pazarına girişi açısından önemini vurgulayan Yoon, "Anlaşma iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Zeybekci, ziyaret kapsamında Güney Koreli CJ Group, Doosan Group, Hyundai İnşaat ve Kleannara firmalarının üst yöneticileri ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yer aldı.

Zeybekci, Kore Savaş Müzesi'ni de gezerek, Kore Savaşı'nda görev alan Türk askerleri ile ilgili fotoğrafları inceledi, müzedeki eserler konusunda yetkililerden bilgi aldı.

AA