Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Altın, Çinli yatırımcıların tatilden geri dönmesi ve Fed'in faiz oranlarını düşük tutmaya devam edeceği spekülasyonu ile birlikte, son bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Platin bu ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Dünyanın ikinci en büyük altın kullanıcısı Çin'de Şanghay Altın Borsası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi, yatırımcıların bir hafta süren yeni yıl tatilinin ardından piyasaya dönmeleri ile birlikte, Perşembe günü, tatil öncesi (17 Şubat) seviyesinin üç kat üzerine çıktı. Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı Ocak ayında, tatil öncesi mücevher talebindeki artışın desteği ile yükseldi.

Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü Temsilciler Meclisi komitesine yaptığı konuşmada, merkez bankasının faiz artırımı için zaman çizelgesinin esnek olduğunu tekrarladı. Yüksek faizler, altının yatırımcısına yalnızca fiyat artışları yoluyla kazanç sağlamasından dolayı metalin cazibesini azaltıyor.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S stratejisti Ole Hansen, "Çin'de, yatırımcıların tatilden dönmesi ile birlikte, bastırılmış talebin bir kısmı açığa çıktı ve bu da altın piyasasının yeniden ayakları üzerinde durmasına yardımcı oldu," dedi ve "Yellen ayrıca, çoğu kişinin beklediğinden daha az şahindi ve bu da satış baskısının bir kısmının uzaklaşmasına neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.5 artarak, ons başına 1,219.90 dolarla 19 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra, New York saati ile 08:12'de, 1,216.60 dolara geldi. Kontrat bu ay yüzde 4.9 düşmesine karşın, bu yıl halen yüzde 2.7 yukarıda. Spot altın Londra'da yüzde 1 yükselerek ons başına 1,217.40 dolara ulaştı.

Çin İthalatı

Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı, Bloomberg'in Hong Kong Nüfus ve İstatistik Dairesi'nin açıkladığı verilerden yaptığı derlemeye göre, Ocak ayında, Aralık ayındaki seviyesi olan 58.8 tondan 71.6 tona çıktı.

Yellen, merkez bankasının, faizleri artırmaya başlamadan önce, enflasyonun yeniden hedef seviyesine yükselmekte olduğuna "makul bir şekilde güven duyması" gerektiğini söyledi.

Nisan vadeli platin yüzde 2 ile 15 Ocak'tan bu yana en hızlı yükselişini göstererek ons başına 1,192.60 dolara kadar çıktı. Metal daha sonra 1,186.10 dolara geldi ve aylık kaybını yüzde 4.2'ye daralttı. Dünyanın ikinci en büyük platin üreticisi Impala Platinum Holdings Ltd., Perşembe günü yaptığı açıklamada, fiyatların 2016 yılının ikinci yarısına kadar düşük kalmasını beklemesinden dolayı, maden satacağını, üretim tesisi kapatacağını ve sermaye harcamalarını azaltacağını duyurdu. Metal, 2014 yılında yüzde 12 düştükten sonra, bu yıl yüzde 2 daha geri çekildi.

Mayıs vadeli gümüş yüzde 2 yükselerek ons başına 16.805 dolara kadar çıktı ve Şubat ayında yüzde 2.3 düştü. Haziran vadeli palladyum yüzde 0.6 yükselerek ons başına 814.45 dolara çıktı ve 816.15 dolar ile 14 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Metal bu ay yüzde 5.4 yükseldi.

(16:15'te güncellendi)