Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD stoklarının rekor seviyeye ulaşmasının ardından yedi gün içinde altıncı kez düşüş gösteriyor. ABD stoklarının rekor seviyeye ulaşması, Amerikan gösterge petrolü WTI ile Avrupa gösterge petrolü Brent arasındaki farkın bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine genişlemesine yol açtı.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) vadelileri yüzde 1.1 kadar geriledi ve Londra’daki Brent petrolü kontratlarının varil başına 10.64 dolar altından işlem gördü. WTI petrol, Çarşamba günü yüzde 3.5 yükseldi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi Çarşamba günü yaptığı açıklamada talebin arttığını belirtti.  Energy Information Administration’ın (EIA) açıkladığı verilere göre, ABD petrol stoku geçtiğimiz hafta 434.1 milyon varil ile beklentilerin üzerinde arttı ve Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Fiyatlar, küresel arz fazlasının yükselmesi ile birlikte 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 geriledi. Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) Kasım ayında aldığı üretimi düşürmeme kararına öncülük etti. ABD’de bazı sondaj kuleleri geçtiğimiz 11 haftada rölantiye alındı.  EIA tarafından açıklanan veri ABD petrol üretiminin buna rağmen rekor seviyede olduğunu gösterdi.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “WTI ile Brent arasındaki fark görece olarak ABD stoklarının geniş pozisyonunu yansıtıyor. Piyasa, düşürülen sondaj kulesi sayısının üretimde gerileme olarak yansımasını bekliyor” dedi.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol kontratı, 58 sent kadar düşerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 50.41 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:58’de 50.55 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 1.71 dolar yükselerek 50.99 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 23 altında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında yüzde 0.9 kadar veya 53 sent düşerek 31.10 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü yüzde 5.1 artış ile 61.63 dolar oldu. Çarşamba günü WTI ile Brent petrolü arasındaki fark 10.64 dolar ile Ocak 2014’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.