Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere’nin en büyük kamuya ait bankası Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), ABD biriminin defter değerini düşürmesi ile üst üste 7. kez yıllık zarar açıkladı.

Net zarar 2014 yılında 3.5 milyar pounda (5.4 milyar dolar) geriledi. Bir yıl önce bu miktar 9 milyar pound idi. RBS Perşembe günü yaptığı açıklama ile Citizens Financial Group Inc.’e 4 milyar poundluk bir defter değeri indirimi gerçekleştirdiğini belirtti.

57 yaşındaki CEO Ross McEwan, işten çıkarmalar yaparak karları artırmaya çabalıyor. Bankanın rekor seviyede kurtarma kredisi almasının ardından McEwan, yatırım bankasında daralmaya giderek RBS’nin yurtiçi piyasasına odaklanması için varlıkları azaltıyor. CEO’nun çabaları, Döviz manipülasyonu cezaları ve uygunsuz şekilde kredi sigortası satılan müşterilere ödenen tazminatlar ile duraksama gösteriyor.

3.5 milyar poundluk faaliyet karı, şirket tarafından derlenen 4.1 milyar poundluk analist beklentisinin altında kaldı. RBS en son 2007’de net kar açıkladı. RBS hisseleri bu yıl yüzde 2.3 yükselerek 403.3 peniye geldi. Banka 2008 yılında 45.5 milyar poundluk bir kurtarma kredisi aldı.