Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın sanayi üretimi 3 yıldan uzun bir sürenin en büyük yükselişini gösterirken, perakende satışlar ve enflasyon yavaşladı. Bu durum ihracat sektörünün gücüne ve zayıf yurt içi talebe işaret etti.

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre sanayi üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4 yükselerek Haziran 2011’den bu yana en büyük artışı gösterdi ve beklentileri aştı. Perakende satışlar yüzde 1.3 geriledi, hane halkı harcamaları düşüş gösterdi ve merkez bankasının ana enflasyon göstergesi, satış vergisi etkileri hariç tutularak, yüzde 0.2’ye yavaşladı.

İhracatın zayıf yenden destek bularak yükselmesi ve ABD’deki güçlü talep imalat sanayini canlandırdı. Ancak öte yandan döviz kurundaki düşüş hane halkı için maliyetleri yükseltiyor ve harcamaların gelirleri aşmasına neden oluyor. Başbakan Shinzo Abe ise bu durumla mücadele etmek amacıyla şirketlerin ücretleri artırmaya ikna etmeye çalışıyor.

HSBC Holdings Plc ekonomistlerinden Izumi Devalier, “Ekonomi, genel olarak dış talep sayesinde istikrarlı bir toparlanma gösteriyor. Bu aşamada hane halkı tüketiminde kayda değer bir toparlanma görmüş değiliz” dedi.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda 31 Ekim tarihinde teşviği genişlettiklerini açıklamıştı. O tarihten bu yana Yen, Dolar karşısında yüzde 8.5 değer kaybetti. Yen Tokyo saati ile 11:09’da 119.27 yenden işlem gördü.