Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, yatırımcıların enflasyonun geçtiğimiz ay yavaşladığı gösteren veriyi değerlendirmesi ile kayıp ve kazançlar arasında dalgalı bir seyir izliyor. Tüketici kredisi sağlayan kuruluşlar yükselirken, enerji üreticileri geriliyor.

Ticari finans şirketi Orix Corp. yüzde 4.3 yükseldi. Online oyun distribütörü Nexon Corp., 10 milyar yen (84 milyon dolar) değerinde hisse geri alımı yapacağı açıklamasının ardından yüzde 9.7 prim yaptı. Yokogawa Electric Corp. yüzde 4.4 geriledi. Petrol üreticisi Inpex Corp. yüzde 2.5 değer kaybetti.

Topix endeksi yüzde 0.2 gerileyerek Tokyo saati ile 13:55’te 1,519.44 puan oldu. Endeks bu hafta için yüzde 1.2’lik yükselişe ilerliyor ve altıncı haftalık artışı kaydetmeye hazırlanıyor. Endeks Şubat ayında yüzde 7.3 yükseliş göstererek Eylül 2013’teki yüzde 8’lik bu yana en büyük artışı kaydediyor. Yen dolar karşısında, Perşembe günü yüzde 0.5 zayıflamasının ardından 119.13 yenden işlem gördü. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.3 düşüş ile 18,724.80 puana indi.

Tokyo merkezli Daiwa SB Investments Ltd. baş stratejisti Soichiro Monji, “İyi haber olmamasına rağmen hisse senetleri negatif katalizör olmadığı sürece yükseliş göstermeli. Ancak hisseler çok hızlı yükseldi. Dolayısıyla bazı yatırımcılar kar satışı yapıyor” diye konuştu.

Japonya’nın enflasyonu Ocak ayında beklentilerin üzerinde yavaşladı. İstatistik Kurumu’nun Cuma günü açıkladığı verilere göre taze gıda hariç tüketici fiyatları, bir yıl önceye göre yüzde 2.2 yükseldi. Ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 2.3’lük bir yükseliş görüleceği yönündeydi. Nisan ayındaki satış vergisi etkisinden bağımsız olarak BOJ’un ana göstergesi olan çekirdek enflasyon yüzde 0.2 seviyesinde geldi.