Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:26'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, gösterge endekslerin 2011'den bu yana en iyi ayı kaydetmeye hazırlanmaları ile dalgalı seyrederken, Hazine tahvilleri yatırımcının verileri değerlendirmesi sonrası yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 13:32'de yüzde 0.1 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 0.4'lük yükselişle tamamladı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, 10 yıllık ABD tahvil faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.01 oldu. Aynı vadeli Almanya tahvil faizi ise 3 baz puan düşerek yüzde 0.33 oldu. Euro dolar karşısında yatay seyrederek 1.1195 seviyesine geldi. ABD gösterge petrolü yüzde 1.9 yükselerek varil başına 49.10 dolardan alıcı buldu.

ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılası bir önceki çeyrekte yüzde 2.2 yükseldi. Ocak ayındaki ilk okuma yüzde 2.6 büyüme seviyesinde gerçekleşmişti. ABD'de Ocak'ta ikinci el konut satışları Ocak'ta bir önceki aya göre artarak, piyasadaki toparlanmanın zayıf olduğunu bir kez daha gösterdi. ABD'de Chicago ISM imalat endeksi Ocak'ta en düşük beklentinin de aşağısına gerileyerek daralma sinyali verdi. Endeks Ocak'ta 45.8'e gerilerken, bir önceki ay 59.4 seviyesindeydi. 50'nin üzerindeki değerler büyümeye işaret ediyor. ABD'de Tüketici Güveni Şubat'ta 11 yılın zirvesinden gerilerken, akaryakıt fiyatlarında son dönemdeki artış ve ülkenin bazı bölümlerinde görülen kötü hava koşullarının etkilerini yansıttı.

İtalya'da enflasyon bu ay yüzde 0.1 ile, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı olan eksi yüzde 0.3'ten daha iyi çıktı ve Alman eyaletlerinin enflasyon verileri de iyileşmeyi gösterirken, ispanya fiyatları tahmin edilenden daha az düştü. ABD'de çekirdek enflasyonun beklenenden daha fazla artması dolarının, Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu hafta enflasyonun kısa bir zamanda faiz artırımına gitmek için halen çok düşük olduğunu ve bankanın sabrının sınırları olduğunu işaret etmesinin ardından, Perşembe günü yükselmesine neden oldu. ABD'de bugün açıklanacak olan verinin, büyümenin dördüncü çeyrekte aşağı yönde revize edildiğini göstermesi bekleniyor.

Zürih'te Bank J Safra Sarasin AG stratejisti Alessandro Bee, "Riskli varlıklar için böylesine harika bir yıl başlangıcının ardından, düzeltme için potansiyel artıyor," dedi ve "Son bir kaç ayın iyi haberlerinin tümü fiyatlara yansıdı. Büyük sorun, şu anda herşeyin pahalı olması. Ancak yatırımcılar halen getiri peşinde" yorumunda bulundu.

New York'ta Credit Suisse Group AG Döviz stratejisti Matt Derr, "Herkes oldukça düşük TÜFE için önceden pozisyon almıştı," dedi ve "Büyük bir sürpriz olmamasına karşın, pozisyonların çözülmesi için yeterliydi. Durum, Yellen'ın konuşmasının ardından agresif bir şekilde hareket etti" şeklinde görüş bidlrdi.

(21:26'da güncellendi)