Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:51'de güncellendi)

Altın, yatırımcıların ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışına yaklaştığı yönünde söylentileri ile Eylül'den bu yana en büyük aylık kaybına hazırlanıyor.

Fiyatlar 2 günlük artışın ardından bugün yatay seyretti. Dün 3 Fed yetkilisi Haziran'da faiz artışının masada olmasını istediklerini ve sabırlı ifadesinin metinden çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Spot altın yüzde 0.1 gerileyerek, Londra saati ile 12:02'de ons başına 1,208.28 dolar oldu. Altın bu hafta yüzde 0.6 yükseldi ve 23 Ocak'tan bu yana ilk kez haftayı kazançla geçmeye hazırlanıyor. Fiyatlar Şubat ayında yüzde 5.8 düştü.

 

Kotak Commodity Services Ltd., bilgilendirme notunda, "Altın 1,200 doların üzerinde tutunmayı başardı, zira son yedi haftanın en düşüğüne gerileme bazı alım ilgisini tetiklemişti," dedi ve "Altın dar bir bantta hareket ediyor, çünkü piyasa Fed'in para politikası duruşunu anlamaya çalışıyor" şeklinde görüş bidirdi.

 

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 17-18 Mart'ta toplanacak. Yüksek faizler, altının yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı, metalin cazibesini azaltıyor.

Çin'in Alımları

Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı, Perşembe Bloomberg'in Hong Kong Nüfus ve İstatistik Bölümü verilerinden derlediği üzere, Ocak ayında, Aralık ayındaki seviyesi olan 58.8 tondan 71.6 tona çıktı. Çin, Hindistan'ın ardından, dünyanın ikinci en büyük altın tüketicisi konumunda.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,208 dolara indi. Spot gümüş yüzde 0.6 düşüşle ons başına 16.52 dolarda kaldı ve bu haftayı yüzde 1.9 kazançla geçerek Şubat ayındaki zararını yüzde 4'e daraltmaya yöneldi.

Spot platin paladyum fazla değişmedi.

(15:51'de güncellendi)