Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel regülatörler, en büyük bankaları daha güvenli hale getirmek amacıyla düzinelerce yeni kural çıkardı. Ancak söz konusu girişim başka bir sonuca daha yol açıyor: Bankalar daralmaya zorlanıyor.

Piyasa değeri bakımından Avrupa’nın en büyük bankası olan HSBC Holdings Plc bu hafta yaptığı açıklama ile bazı birimleri için “ekstrem çözümlere” gitmeyi değerlendirdiğini belirtti. Royal Bank of Scotland Group Plc, ABD işlem kadrosunu küçültüyor ve faaliyet gösterdiği ülkelerin üçte ikisinden çekiliyor. JPMorgan Chase & Co. bazı şubelerini kapatırken, kurumsal mevduatlar ile ilgili ücretleri artırıyor ve işlem işletmelerini daraltmanın yollarını arıyor.

Geçtiğimiz üç yıl içerisinde sermaye kuralarının gittikçe sertleşmesi, finansal kriz öncesinde 10 yıllık sürede inşa edilen finansal süperpiyasalarını kırılmaya zorlayabilir. Borç alınan parayı fonlama için eskisi kadar kullanamayan olan bankalar karlılık hedeflerini düşürdüler ve hedeflere ulaşmak için daha sert girişimlerde bulunmayı değerlendiriyorlar.

Fed Başkanı Janet Yellen Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’de Çarşamba günü yaptığı konuşmada, “Sermaye üzerinden alınan ödemelerinin oldukça yüksek olduğu, firmaları bazı işletmelerini yeniden yapılandırmayı ve sistemdeki alanlarını küçültmeyi değerlendirmeye zorladığı yönünde tartışmalar olduğunu görmeye başladık. Açıkçası bu tam da görmek istediğimiz şey” ifadelerini kullandı.

Bankalar finansal krizden bu yana varlıklarını azaltarak, küçük birimlerini satıyorlar ve yüksek sermaye ödemeleri taşıyan türev ürünleri gevşetiyorlar. Bankaların son dönemdeki hareketleri kapitilasyonun varlığını yansıtıyor. En büyük bankaların pek çoğu, tüm bölgelerde tüm hizmetleri verme hırsından vazgeçiyor olabilir.