Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in faiz oranlarını bu yıl yükseltebileceği yönünde açıklamalar yapılıyor ve ABD’de faizin artırılması gelişen piyasalardan likiditenin çekilmesine yol açabilir. Ancak Asya için işler bu yönde ilerlemiyor.

Avrupa’dan Japonya’ya sunulan ekonomik teşvikler, yatırımcıları bu yıl Hindistan, Güney Kore ve Endonezya’nın yerel para birimi cinsinden olan ülke tahvillerine birleşik olarak 14.4 milyar dolar yatırmaya itti. Borsa verilerine göre söz konusu tutar bu üç piyasa için rekor seviye olarak kaydedildi. Bu durum Asya’daki gelişen piyasa tahvillerinin ortalama faizinin düşmesine neden oldu. Gelişen piyasa ülke tahvillerinin ortalama faizi 21 baz puan gerileyerek yüzde 4.19’a indi. Küresel gelişmekte olan ülkeler için ortalama tahvil faizi yüzde 4.72 seviyesinde.

Söz konusu akışlar, yatırımcıların Fed’in borçlanma maliyetlerini 9 yıldan bu yana ilk kez yükseltmeye hazırlandığına ikna olduğuna ve Asya’nın faiz artırımı etkilerinin üstesinden gelmek için en iyi yer olduğuna inandıklarına işaret ediyor. Gerileyen petrol fiyatları, Hindistan’dan Türkiye’ye ülkelerin dış dengelerini desteklerken, Brezilya ve Arjantin’deki politik ve kurumsal skandallar Latin Amerika’da güveni azaltıyor. Ukrayna’daki kriz ise Merkez Avrupa’dan likidite çıkışını tetikliyor.

Londra’daki Pioneer Investment Management Ltd. gelişen piyasalar yöneticisi Yerlan Syzdykov, “Avrupa, Afrika ve Latin Amerika’nın aksine Asya’da görece politik belirsiz riski bulunuyor. ABD faizlerinin artırılması genel olarak gelişen piyasa ülkelerini negatif etkileyecek olsa da Asya tahvillerinde iyi bir performans görebiliriz” dedi.

Asya’daki yerel para birimi cinsinden olan ülke tahvilleri bu yıl yüzde 2.3 getiri sağladı. Bloomberg endekslerine göre Endonezya tahvili yüzde 8.4, Çin tahvilleri yüzde 2.6 yükseliş gösterdi. Latin Amerika tahvilleri yüzde 0.4 geriledi. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki tahviller yüzde 0.7 düşüş kaydetti.