Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Suudi Arabistan’ın üretimi hızlandırması ve OPEC’in üretimini kolektif kotasının ötesine yükseltmesi ile Haziran ayından bu yana ilk aylık artışı kaydetmesinin ardından düşüş gösteriyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.1 kadar geriledi. Bloomberg anketine göre Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) Şubat ayında günlük olarak 30.6 milyon varil üretim gerçekleştirdi. Petrol, OPEC’in üretim hedefini Kasım ayında aldığı karar ile günlük 30 milyon varilde sabit tutması ile birlikte 2014’te yaklaşık yüzde 50 geriledi. OPEC’in üretimi sabit tutması küresel arz fazlası sorununu şiddetlendirdi.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ile Avrupa gösterge petrolü Brent arasındaki fark 27 Şubat’ta 1 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Fark açılmasında, ABD petrol stokunun Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması etkili oldu. Ülkenin petrol stoklarındaki genişleme ABD’li petrol şirketlerini hizmet veren sondaj makine sayısının düşürmeye itti.  Baker Hughes Inc. verilerine göre çalışan sondaj makinelerinin sayısı Haziran 2011’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “OPEC’in söylemi üretimi düşürmeyecekleri yönünde, sayılar bunu onaylıyor ve bu durum fiyata baskı yapıyor” dedi.

Nisan vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 54 sent kadar gerileyerek varil başına 49.22 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:35’te 49.35 dolardan işlem gördü. Kontrat, 27 Şubat’ta 1.59 dolar artış ile 49.76 dolara geldi ve aylık olarak yüzde 3.2’lik bir yükseliş kaydetmiş oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı, 43 sent düşüş ile Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında varil başına 62.15 dolardan alıcı buldu. Kontrat Cuma günü 2.53 dolar yükselerek 62.58 dolara geldi. Fiyatlar Şubat ayında yüzde 18 artarak Mayıs 2009’dan bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 12.82 dolar seviyesinde. Cuma günü de aynı seviyeden kapanış yaparak Ocak 2014’ten bu yana en geniş farkı görmüştü.