Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’ı ilhakının bir yıl ardından yatırımcılar risklerle yaşamayı öğreniyor. Kırım’ın ilhak edilmesi Rusya’yı sermaye piyasalarından izole edilme yoluna sokmuştu.

Moskova Borsası verilerine göre rubledeki fiyat dalgalanmalarına karşı korunma amaçlı kullanılabilecek olan Döviz türevlerinde işlemler, dördüncü çeyrekte bir önceki yıla göre 5 kat yükseldi. Ruble için üç aylık volatilite, geçtiğimiz 12 ayda yaklaşık 7 kat arttı. Rubledeki volatilite Ukrayna para birimi grivnanın ardından dünya genelinde ikinci sırada yer alıyor. Rus politika yapıcılar, ABD ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının ve gerileyen petrol fiyatlarının etkisi ile işlem bandını terk ederek, rublenin zayıflamasına izin verdiler.

Yapılan değişiklikler, rublenin Ocak ayında sona eren 4 aylık dönemde yaklaşık yüzde 43 değer kaybetmesinin ardından etkisini göstermeye başladı. Ruble Şubat ayında tarihindeki en iyi ayı geçirirken, tahviller de artış gösterdi. ING Groep NV, Rus varlıklarının Standard & Poor’s ve Moody’s Investors Service’ın ülkeyi yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin ardından düşük seviyelerde olduğunu söyledi.

Moskova’daki Sputnik Asset Management CEO’su Alexander Losev, “Rubelnin devalüasyonu banka ve şirketleri döviz kuru risklerini korumaya zorladı. Şirketler iyi ve kötü zamanlarda işlemeyi öğreniyorlar” dedi.