Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

HSBC Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat'ta gerileyerek 49.6 oldu ve Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Endeks Ocak ayında 49.8 seviyesindeydi. 

Yayımlanan raporda ay boyunca gözlenen sert hava şartlarından dolayı daha da durgunlaşan piyasa koşullarının, hem Ocak ayına nazaran daha keskin bir düşüşe, hem de teslimat sürelerinin uzamasına yol açtığı ifade edildi. Olumlu yönde ise, yeni siparişlerde meydana gelen daralmanın bir ölçüde hız kestiği ve yavaş bir hızda olsa da, firmaların istikrarlı bir şekilde iş alımına devam ettiği vurgulandı. Raporda ayrıca "Hem girdi, hem de çıktı fiyatları enflasyonu Şubat ayı boyunca ivme kazanmış olsa da, bu artış Türk lirasının zayıflamasına rağmen nispeten düşük seyretti" denildi.

Endekste 50'nin altındaki değerler daralmaya işaret ederken, raporda "Bu değer, son yedi ayın düşük seviyesinde olsa da, ticaret koşulları ve mal üretim sektörüne dair kötüleşmenin çok düşük seviyelerde meydana geldiğine işaret etti" ifadeleri kullanıldı. 

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, yaptığı değerlendirmede “Türkiye imalat sanayi sektörü ekonomisi Şubat ayı boyunca hafif sıkıntılı bir dönem yaşadı. İlk bakışta, fabrika çıkışlarında meydana gelen keskin düşüş endişe verici bir tablo çizse de, bu durum kısmen, tedarikçilerin teslimat sürelerini de etkileyen ve ay boyunca hüküm süren sert hava şartlarına bağlanabilir. Diğer anket göstergeleri nispeten daha az kaygı verici görünüyor. Ay boyunca yeni siparişlerde meydana gelen daralma hız kesti ve firmalar işgüçlerini güçlü bir seviyede artırmaya devam ettiler. Her iki fiyat göstergesi artmış olsa da, nispeten düşük seviyelerde kalarak, son zamanlarda verilen faiz oranlarının düşürülmesi kararını destekledi” dedi.