Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Samsung Electronics Co.’nun yeni telefonunu tanıtması ve Çin’in faiz oranlarını düşürmesi ile yükseliş gösteriyor. Rusya rublesi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

Samsung, yeni akıllık telefonunu sunmasının ardından Seul’da yüzde 4.9 prim yaptı. Şanghay Bileşik Endeksi, 1 ayın zirve seviyesine yükseldi. Rusya’da Micex Endeksi yüzde 1.4 artış kaydetti. ITC Ltd., Hindistan’ın sigara vergilerini artırmayı teklif etmesinin ardından 2008’den bu yana en sert iki günlük düşüşü gerçekleştirdi. Ruble dolar karşısında yüzde 1.4 değer kaybetti. Malezya ringiti yüzde 0.7 gerilerken, Endonezya rupiahı 6 yılın en düşük seviyesine indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.1 artış göstererek Londra saati ile 08:19’da 991.20 puan oldu. 10 sanayi grubu arasında bu yıl en iyi performansı gösteren teknoloji şirketlerinin göstergesi, 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin Merkez Bankası, Cumartesi günü 3 ay içinde 2. kez borçlanma maliyetlerini düşürdü. Çin’in imalat sanayi göstergesi Şubat ayında daralma sinyali verdi.

Finansia Syrus Securities Pcl araştırma müdürü Jitra Amornthum, “Çin’in faiz oranı biraz sürpriz oldu. Ekonomik toparlanmanın çok zayıf olması ile birlikte çoğu yatırımcı ek teşvik beliyordu” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 3.7 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.9 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 3.6 artış gösterirken, 16.8 kat değerleme kaydedildi.