Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Altın yatırımcıları, güçlenen dolar ve hisse senetlerinin metale yönelik güvenli liman alımlarını azaltması sonucu, exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarında bu yılın en güçlü düşüşünü gerçekleştirdi. Gümüş fiyatları iki ayın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 7.1 ton ile Aralık ayından bu yana en hızlı düşüşünü yaptı. CArlıklar, 24 Şubat'ta 1,679.8 ton ile yaklaşık beş ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından son dört günde aşağı yönde hareket etti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Ocak 2005'e kadar dayanan veriler dikkate alındığında, en yüksek seviyesine çıktı ve ABD hisse senetleri, dün ABD'de tüketici harcamalarının Ocak ayında arttığını gösteren verinin ardından rekor seviyeye çıktı. Avrupa hisse senetleri, bölge ekonomisine ilişkin verilerin beklenenden daha iyi çıkmasının desteği ile yedi yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Hong Kong'da Argonaut Securities Asia Ltd. analisti Helen Lau, "Güçlü dolar ve yükselen ABD hisse senetleri, piyasanın risk iştahınının güçlü olduğu anlamına geliyor," dedi ve "Eğer yatırımcılar risk için güçlü bir işataha sahipse, bir değer koruma varlığı olan altını alma ihtiyacında olmazlar" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselişle, Londra saati ile 10:56'da, ons başına 1,208.02 dolara çıktı. Fiyatlar bugün erken saatlerde 1,195.50 dolara kadar inerek son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,207.50 dolara indi.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 22 üzerindeydi.

Hindistan Maliye Bakanı Arun Jaitley, 28 Şubat'ta yüzde 10 olan altın ithalat vergisini sabit tutarken, sektör beklentisi bu vergide indirime gidilmesi yönündeydi. Rajesh Exports Ltd. ve HSBC Holdings Plc.'ye göre, vergi indirimi beklentisi ile alışlarını erteleyen kuyumcu ve traderlar, stoklarını yenilemek için alıma gelebilirler.

Spot gümüş yüzde 0.1 yükselişle ons başına 16.4141 dolara çıktı. Metal bugün erken saatlerde yüzde 1.9 düşerek 5 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,187.41 doalra inerken, palladyum yüzde 0.3 düşerek ons başına 827.35 doalra geriledi.

(15:00'te güncellendi)