Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays’in yıllık karı yüzde 12 yükselerek analist beklentilerini aştı. Şirket, Döviz piyasalarındaki manipülasyona yönelik yapılan küresel incelemeye ilişkin anlaşma için ekstra bir 750 milyon sterlin (1.2 milyar dolar) ayırdı.

Barclays’ın Salı günü yaptığı açıklamaya göre yeniden yapılandırma programı maliyetleri dahil olmak üzere vergi öncesi kar, bir yıl önceki 4.9 milyar sterlinden 2014 yılında 5.5 milyar sterline ulaştı. Şirketin karı böylece banka tarafından yapılan ankette katılan 19 analisttin ortalama tahmini olan 5.3 milyar doları aşmış oldu. Yatırım bankası, yıl içinde vergi öncesi 1.4 milyar sterlinlik bir kara sahip oldu. Söz konusu miktar 2 milyar sterlinden geriledi.

Şirketin 53 yaşındaki CEO’su Antony Jenkins, 14,000 kişiyi işten çıkarırken, maliyetlerden 1.7 milyar sterlin düşürmeye çalışıyor ve skandallarla sarsılan yatırım bankasının karlarını artırmaya yardımcı olmak için daralmaya gidiyor. Morgan Stanley’e göre banka, geçtiğimiz iki yıldaki suistimallere bağlı olarak 5.4 milyar sterlin maliyetle karşılaşabilir. Bankanın müşterilere gereksiz bir şekilde ödeme koruması sigortası sattığı iddia ediliyor.

Jenkins yaptığı açıklamada, “Döviz işlemleri ilgili konular dahil olmak üzere devam eden sorunların üzerine gitmeye odaklandık” dedi.

Hisse senedi Pazartesi  günü yüzde 2.3 yükselerek Londra’da 262.75 peniye geldi ve yıllık kazancı yaklaşık yüzde 7.9’a taşıdı. Bu, İngiltere’nin en büyük beş bankası arasındaki en iyi performansa işaret ediyor.